Wat moet Yahoo! doen met het geld dat de beursgang van Alibaba oplevert

Het moge duidelijk zijn dat het opnieuw niet goed gaat met Yahoo! De voormalige internetgigant wordt simpelweg op alle vlakken voorbij gestreefd door de concurrentie. Voor het zoeken naar websites en maildiensten kiest men Google, voor het streamen van films kiest men Netflix en voor het aanschaffen van boeken, CD’s en DVD’s kiest men Amazon.
De gevierde CEO Marissa Mayer heeft binnen de afgelopen twee jaar helaas het tij nog niet doen keren. De verkoopcijfers blijven tegenvallen en ook het toekomstperspectief is niet rooskleurig.

Aandelen Yahoo! worden op het moment dan ook vooral door één voordeel gestuwd: Yahoo! heeft een belang van 24% in de opkomende internetreus uit China, Alibaba. Alibaba zal naar verluid september de internationale beurs opgaan. Op dat moment zal Yahoo! ongeveer 40% van haar aandelen in het bedrijf moeten verkopen. De verkoop zal naar verluid meer dan 10 miljard dollar opleveren.

Wat moet Yahoo! doen met 10 miljard?

De 10 miljard dollar zal een aardige injectie zijn voor Yahoo! waardoor het bedrijf  voorlopig onder de pannen is. Maar wat kan Mayer het beste doen om het bedrijf weer rendabel te maken? De meningen onder de financieel analisten verschillen.

Zo zegt financieel professor Aswath Damodaran dat Mayer beter de handdoek in de ring kan gooien en haar aandeelhouders uit kan kopen. Meer geld in Yahoo! pompen zou op den duur verkwisting van de 10 miljard zijn.

Kinshuk Jerath, professor marketing aan de Columbia Business School erkent dat de waarde van Yahoo! momenteel vooral door Alibaba wordt bepaald maar creëert deze situatie ook mogelijkheden voor Yahoo! Volgens de professor moet Yahoo! zich vooral richten op het aanbieden van content en zich specialiseren in de mobiele markt. Bryan Stolle, vennoot van durfinvesteerder Davidow Ventures, beaamt dit.

Yahoo! gaat tegenwoordig steeds meer de kant van Netflix op. Zo heeft het bedrijf twee eigen comedy series ontwikkeld, “Sin Sity Saints” en “Other Space”, en heeft het eerder dit jaar een deal gesloten met LiveNation voor het streamen van live concerten.

De unanieme conclusie van de experts is dat als Yahoo! wilt overleven het bedrijf niet langer moet twijfelen tussen het zijn van een techbedrijf of een mediabedrijf. Tegenwoordig is de scheidingslijn namelijk erg summier.

Heineken merkt nog niets van sancties Rusland

De Nederlandse bierbrouwer Heineken heeft nog weinig tot niets gemerkt van de sancties die Rusland heeft gelegd op het westen. Sterker nog, Heineken maakte onlangs haar halfjaar cijfers bekend en deze zorgen voor een rooskleurige stemming bij zowel de top als de aandeelhouders van Heineken.
Heineken zag het afgelopen jaar de winst en de omzet in vrijwel alle regio’s waarin het biermerk actief is, stijgen. De operationele winst is na zes maanden met 10% gestegen naar een totaal van 1,45 miljard euro. De nettowinst bedroeg, na aftrek van alle afschrijvingen, 772 miljoen euro, een stijging van 14%.

Niet alleen de omzet en de winst is toegenomen. Ook de capaciteit en verkoopcijfers zijn de afgelopen zes maanden gestegen. Met name de duurdere merken van de brouwerij doen het goed. Dankzij een minder gunstige wisselkours werd de winst die Heineken in de eerste van het helft jaar wist te boeken deels beteugeld. Heineken verwacht dan ook dat in de komende zes maanden de effecten van de wisselkoersen de winst negatief zullen beïnvloeden.

Sancties zijn volgens het bestuur van Heineken nooit positief nieuws voor een ondernemer. Omdat het bedrijf echter gebruik maakt van lokale brouwerijen, weet de bierbrouwer de dans in Rusland te ontspringen. En dat is maar goed ook, want de Russen houden wel van een biertje op zijn tijd. Het reusachtige land is een grote afzetmarkt voor Heineken.

Tot slot gaarde Heineken ook zijn spinnen bij het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië. Voetbal gaat altijd gepaard met veel bier en de brouwerij wist optimaal te profiteren van het evenement. Ook de relatief warme zomer hielp een eindje mee met het opschroeven van de algehele bierconsumptie.

De grootste uitdaging ligt volgens Heineken bij de verslechterde omstandigheden in de Westerse markten, welke de koopkracht kunnen drukken. Hierdoor zijn de verwachtingen voor het tweede halfjaar minder groot. Aan de andere kant kan Heineken rekenen op andere afzetmarkten, zoals Azië welke na een kort dipje weer in de lift zit.

Europeanen bundelen krachten samen en slepen Facebook voor de rechter

25.000 Europese Facebook gebruikers hebben onder leiding van Max Schrems, een advocaat en voorvechter van het behoud van privacy uit Oostenrijk, een rechtszaak tegen Facebook  aangespannen. Hierdoor is Facebook genoodzaakt om zich in Wenen te verdedigen tegen de bezwaren van deze gebruikers.
De klachten van de gebruikers hebben betrekking op de grove schendingen van de Europese wetgeving, met name op het gebied van privacy. Zo wordt Facebook beschuldigd van het volgen van gebruikers, opslaan van persoonsgegevens zonder inspraak en het delen van privacygevoelige informatie aan derde partijen, te weten de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.

De Weense rechtbank heeft Facebook Europa vier weken de tijd gegeven om met een verweer te komen. Facebook heeft daarnaast de mogelijkheid om eenmalig uitstel van vier weken aan te vragen. Het is echter voor Facebook belangrijk om met een verweer te komen, omdat de rechter anders een vonnis kan uitbrengen zonder het verhaal van de beklaagde in overweging te nemen.

Er is behoorlijk onder de gedupeerden veel interesse in de zaak. Schrems heeft een limiet vastgesteld op 25.000 gebruikers maar in totaal hebben zich meer dan 60.000 mensen aangemeld. Mocht de zaak worden uitgebreid, dan zal Schrems de klachten van deze gebruikers ook meenemen naar de rechtszaal.

De schadevergoeding is vastgesteld op 500 euro per gedupeerde. Als de rechtszaak dus beperkt wordt tot 25.000 gebruikers, dan zal Facebook 12,5 miljoen euro moeten uitbetalen wanneer de rechter Schrems in het gelijk stelt.

Oud CEO Steve Ballmer vertrekt definitie bij Microsoft

De energieke en excentrieke Steve Ballmer is definitief bij Microsoft vertrokken. Ballmer was van de periode 2000 tot 2014 CEO van Microsoft en werd dit jaar vervangen door Satya Nadella. Ballmer nam echter een halfjaar lang nadat hij de scepter had overgegeven plaats in de bestuursraad van de softwaregigant.
Ballmer maakte zijn afscheid bekend door middel van een open brief aan de nieuwe CEO van Microsoft. De voormalig CEO en Microsoft zullen als vrienden uit elkaar gaan. Ballmer houdt in zijn brief een goed woordje over het bedrijf waar hij bijna 35 jaar werkzaam was. De zakenman heeft er dan ook voor gekozen om zijn aandelen in het bedrijf niet van de hand te doen, waardoor Ballmer de grootste aandeelhouder is.

Als reden voor zijn vertrek, geeft Ballmer op dat hij simpelweg niet genoeg tijd meer heeft om een bijdrage te leveren aan het succes van de softwaremaker. Het belooft namelijk een spannende herfst te worden voor Microsoft. Het bedrijf zal namelijk op 30 september Windows 9 onthullen. Computergebruikers kijken uit naar het nieuwe besturingssysteem aangezien de drastische veranderingen in Windows 8 niet door iedereen even goed zijn ontvangen.

Ballmer geeft tegenwoordig les en heeft ook zelf een studie opgepakt. Daarnaast is hij de nieuwe eigenaar van de L.A. Clippers, een basketbal team uit Los Angeles. Ballmer is vanwege zijn speeches, die even bijzonder en gepassioneerd zijn als zijn speeches voor Microsoft, al een hit bij de fans van de club.

Beursgang Alibaba wordt nauw in de gaten gehouden door andere internetgiganten

Ook al is de komst naar de beurs van het van oorsprong Chinese bedrijf Alibaba uitgesteld, de interesse is er niet minder om. Alle ogen zijn gericht op de internetgigant, waarvan nu verwacht wordt dat deze in september de beurs op zal gaan. Eén van de bedrijven die alles nauwlettend in de gaten houdt, is Zalando.
Alibaba is net een maatje groter dan Zalando. Waar Zalando kleding, en dan met name schoenen, verkoopt, houdt Alibaba zich bezig met het uitbaten van diverse webwinkels, fora en veilingsites. Deze zijn met name in eigen land razend populair maar inmiddels begint het animo voor Alibaba gerelateerde sites ook in Europa en de Verenigde Staten toe te nemen.

Het succes van Alibaba geldt als een voorbeeld voor vele soortgelijke bedrijven. Net als Facebook met haar beursgang in 2012 een pionier was onder de sociale media platformen, is Alibaba dit voor de uitbaters van internetwinkels. Andere bedrijven, zoals Zalando, hebben soortgelijke aspiraties maar zullen eerst afwachten hoe de beursgang van Alibaba uitpakt.

De beurswaarde van Alibaba wordt momenteel geschat op 160 miljard dollar. Door de beurzen op te gaan, haalt Alibaba rond de 20 miljard dollar extra op welke geïnvesteerd kan worden in het uitbreiden van haar operaties buiten China.

De eigenaren van Zalando, de drie Samwer broers, zijn van plan om net als Alibaba Zalando volgende maand naar de beurs te brengen. Ook Rocket Internet, een andere creatie van de drie broers, zal dit jaar nog de beurs op moeten gaan.

Google komt met eigen Blackboard systeem, Google Classroom

Google heeft deze week een belangrijke aankondiging gedaan. De internetgigant heeft een nieuwe dienst toegevoegd aan haar toch al uitgebreide aanbod van diensten: Google Classroom.
Google Classroom kan het best beschreven worden als een mix tussen een content management systeem als WordPress en een Wiki pagina. De dienst is echter specifiek ontworpen voor het onderwijs.

Qua gebruik is het systeem dus gelijk aan het Blackboard systeem en andere vergelijkbare systemen dat door onderwijsinstelling gebruikt wordt. Het is mogelijk om studenten toe te voegen en te verwijderen, huiswerk op te geven, cijfers en feedback te geven en berichten achter te laten.

De dienst is overigens al een paar maanden beschikbaar voor scholen maar zal nu voor iedereen met een Google Apps for Education account beschikbaar zijn. De dienst kan worden gekoppeld worden met andere Google diensten als Google Drive.

Google Classroom is als dienst bedoeld voor docenten en leerlingen. Volgens analisten zal de app een positieve invloed hebben op een ander product van Google, namelijk de Chromebook. De laptop die in plaats van een harddisk toegewezen is op Google Drive wordt met name gebruikt in het onderwijs. De aanwezigheid van Google Classroom is een nieuw argument voor het kiezen voor een oplossing gebaseerd op de Google Chromebook.

Meer over Apple University – het geheimzinnige trainingsprogramma van Apple

Apple University bestaat al sinds 2008 en toch is er vrij weinig over bekend. Dat is vrij logisch, want je kunt je niet zomaar inschrijven voor deze universiteit. De geheimzinnige universiteit is enkel beschikbaar voor medewerkers van Apple. Inschrijven kan dus alleen via het interne Blackboard van het bedrijf.
Wat heeft Apple University precies te bieden wat een normale universiteit niet heeft? De cursussen op de Apple campus worden gegeven door docenten van toonaangevende Amerikaanse universiteiten. Denk hierbij aan namen als Harvard, Yale en Stanford.

Het doel van de universiteit is het continu vergroten van kennis onder haar medewerkers en nieuwe medewerkers, die mogelijk afkomstig zijn van een recente acquisitie, de visie en aanpak van Apple onder de vingers te krijgen. Hoogstwaarschijnlijk hebben Jimmy Irvine en Dr. Dre van Beats Audio zichzelf dan inmiddels ook al ingeschreven voor een aantal cursussen.

Het idee van de Apple University is afkomstig van Steve Jobs zelf. In 2008 vroeg hij aan Joel Podolny, op dat moment hoofd van de managementschool van Yale, om de universiteit vorm te geven. Maar ook vandaag nog is Podolny eindverantwoordelijke voor de geheimzinnige universiteit.

Apple University rijmt met de denkwijze van Jobs, namelijk dat het hoogst denkbare enkel te bereiken is als je alles op alles zet om de beste te zijn. Dat de eerste detais over de universiteit pas nu naar buiten komen, heeft te maken met het grote belang dat Apple hecht aan het houden van bedrijfsgeheimen.

Toch vragen veel analisten zich af of Apple wel innoverend kan blijven nu het bedrijf niet meer geleid wordt door Steve Jobs. De eigenwijze en extreem perfectionistisch ingestelde oprichter van Apple was het grote brein achter succesvolle apparaten als de iPhone, iPod en de iPad.

Nog niet zeker of Shell schade ondervindt aan het NATO vs. Rusland verhaal

De spanningen tussen landen binnen de NATO en Rusland lopen hoog op. Onder aanvoering van de Verenigde Staten hebben de VS, Canada, de EU en Australië de sancties tegen Rusland verscherpt. Rusland heeft de inzet echter verhoogd door zelf een aantal sancties te heffen waaronder een importverbod op voedingsmiddelen en het sluiten van een groot deel van het luchtruim.
Behoort Shell tot één van de Nederlandse bedrijven die schade ondervindt van de recente ontwikkeling op dit vlak? De Volkskrant stelt vol overtuiging dat Shell door de nieuwe sancties en verbrokkeling van de samenwerking tussen Rusland en het Westen veel zal verliezen.

De Volkskrant verwijst onder andere naar een principeakkoord tussen Shell en Gazprom, het Russische staatsbedrijf, voor het boren naar schaliegas en het uitvoeren van boringen rond de poolcirkel. Met de sancties op het oog, is het goed mogelijk dat de EU hier een stokje voor gaat steken en omdat er nog niet sprake is van een officieel contract, kan dit ook niet geblokkeerd worden.

Shell CEO Ben van Beurden geeft echter aan dat het momenteel nog niets gezegd kan worden over de effect van de sancties op Shell. De recente ontwikkelingen gaan erg snel en de gevolgen zijn bovendien erg gecompliceerd. Daarnaast zit Shell nog bij de tragedie van het neerhalen van vlucht MH17. In het vliegtuig zaten ook medewerkers en familieleden van Shell.

Apple verliest Chinese regering als klant

De gevolgen van de onthullingen van Edward Snowden omtrent het Amerikaanse NSA schandaal zijn nog dagelijks merkbaar. Waarbij bondskanselier Angela Merkel een aantal weken terug nog aangaf dat de regering van plan is om over te stappen naar BlackBerry, kondigde China deze week aan dat Apple niet meer welkom zal zijn in de overheidsgebouwen.

Apple was één van de Amerikaanse techbedrijven die meedeed aan de afluisterpraktijken van de NSA door achterdeurtjes te implementeren in hun producten. Op deze manier konden de Amerikanen, wanneer zij hier reden toe zagen, meeluisteren en meekijken naar de gesprekken en de acties van de gebruiker.
[Lees meer...]

Shell onder vuur vanwege vervuiling Nigerdelta

Het is inmiddels al weer drie jaar geleden dat Shell voor het laatst door de Verenigde Naties op de vingers werd getikt vanwege de vervuiling van de Nigerdelta. Uit een nieuwe onderzoeken blijkt er echter de afgelopen drie jaar weinig tot niets veranderd te zijn. De schuld wordt neergelegd bij de Nigeriaanse regering en Shell.

Drie jaar geleden werd vastgesteld dat de technieken die Shell inzet om de vervuiling van de Nigerdelta te bestrijden, niet efficiënt zijn. Toch worden dezelfde inefficiënte technieken vandaag de dag nog steeds gebruikt. Aanbevelingen van de Verenigde Naties werden door het miljardenbedrijf aan de kant geschoven.
[Lees meer...]