Je kunt het niet zo gek bedenken of je kunt het op Google vinden. Tot op vandaag was het mogelijk om zo'n beetje alles wat ooit op het internet gepubliceerd is te vinden op de zoekmachine. Het Europese gerechtshof heeft daar nu een stokje voor gestoken.
Volgens het Europese gerechtshof moet het mogelijk zijn voor een individu om een verzoek in te dienen voor het verwijderen van privacygevoelige gegevens. Daarbij is het wel van belang dat deze informatie niet meer up-to-date is.
Aanleiding van de rechtszaak was een aanklacht van een Spaanse man welke zich meer dan 15 jaar geleden in de financiële problemen bevond. Wanneer men op Google naar zijn naam zocht, kwam een oud krantenartikel uit het jaar 1998 naar boven waar in geur en kleur beschreven wordt hoe de man flinke schulden heeft opgelopen.
Vandaag de dag is de man schuldvrij. De man geeft aan dat de verwijzingen naar dit oude artikel hem persoonlijke en financiële schade oplevert. Het Europese Hof stelt de Spanjaard in het gelijk op basis van “het recht om vergeten te worden”. Het artikel is volgens het Hof legaal is de informatie in het artikel zo oud dat het inmiddels niet meer klopt en daarom zou dit artikel niet meer gekoppeld mogen worden met de naam van de man.
Het vonnis van het Europese gerechtshof komt als een verrassing aangezien de advocaat-generaal het tegenovergestelde advies heeft gegeven. De uitspraak is bindend voor Google omdat de internetgigant over meerdere vestigingen in Europa beschikt en daarom gebonden is aan de Europese wetgeving. Google probeerde eerder het vonnis te omzeilen door te stellen dat zij onder de Amerikaanse wetgeving vallen omdat zij van origine een Amerikaans bedrijf zin.
Google heeft aangegeven dat zij de uitspraak van het gerechtshof betreuren. Het advocatenteam van Google gaat nu bestuderen wat de mogelijke gevolgen zijn voor de internetgigant. Privacy organisaties als Bits of Freedom zijn daarentegen erg blij met de uitspraak.