Aanstaande vrijdag draagt de ABN Amro dus 188 miljoen aandelen naar de beurs. Daar komen nog eens 28,2 miljoen aandelen bij als er een grotere vraag dan initieel verwacht blijkt te zijn. Er zijn vele mensen geinteresseerd in de beursgang van de bank. Zowel particulieren als institutionele beleggers, pensioenfondsen en beleggingsfondsen. Er zijn al meer inschrijvingen op aandelen dan er worden verkocht, dat betekent dus dat de inschrijving is overtekend. Inschrijven is op dit moment echter niet zinloos omdat tien procent van alle aandelen zijn gereserveerd voor particulieren. Particulieren die zich inschrijven ontvangen minimaal 250 aandelen omdat de ABN Amro graag, net als KPN ooit was, een volksaandeel wil worden.
Bezit jij vanaf vrijdag ook een stukje ABN Amro of kijk je nog even de kat uit de boom?
Wat vooraf ging aan de beursgang
De ABN Amro is ooit tot stand gekomen door een fusie tussen de ABN en de AMRO Bank, nu natuurlijk bekend als ABN Amro. Aan het einde van 2013 had de ABN Amro zo’n zeven miljoen klanten en 22.289 mensen in dienst. Op dit moment is het merendeel van de aandelen in handen van de NLFI en gecertificeerd aan de Staat der Nederlanden. Met andere woorden, ABN Amro is momenteel nog een Staatsbank. Maar met de aankomende beursgang (IPO) gaat daar verandering in komen, de bank wil namelijk van staatsbank naar volksbank. Particulieren krijgen voorrang bij de inschrijving. Laten we eerst eens kijken hoe de bank het verging in aanloop naar de aanstaande beursgang.
2008: Nederlandse Staat koopt ABN Amro
In 2008 was alles nog koek en ei, niks was te gek en alles kon. En tijdens de kredietcrisis zou het omvallen van de bank een enorme catastrophe zijn voor de Nederlandse economie. Kabinet-Balkenende IV besloot de bank te nationaliseren. Op 3 oktober 2008 betaalde de Nederlandse overheid 16,8 miljard euro voor ABN Amro en de Nederlandse delen van Fortis. In totaal telde de investering van de overheid 21,7 miljard euro.
In augustus 2013 gaf de overheid aan haar belang in de bank weer van de hand te willen doen middels een nieuwe beursgang. En aan het einde van 2014 zou de evaluatie plaatsvinden of de bank naar de beurs kon, mocht dit zo zijn zou de bank in 2015 naar de beurs. Echter werd er de beursgang in het voorjaar van 2015 uitgesteld nadat er ophef rondom de salarisverhoging van zes leden van de raad van bestuur. Jeroen Dijsselbloem besloot daarom de beursgang uit te stellen.
Een paar maanden later bedacht de overheid de ABN Amro weer naar de beurs in Amsterdam te brengen. In verschillende tranches zou ABN Amro verschijnen op de Euronext. De eerste tranche bestaat uit 20 á 30 procent van de aandelen. De geschatte waarde van de ABN Amro staat op 15 miljard euro. De aandelen die worden uitgegeven worden beheerd door STAK en mocht er een vijandige overname plaatsvinden kan STAK de aandeelhouders het stemrecht ontzeggen. Een constructie die door Jeroen Dijsselbloem aan het einde van 2013 nog werd afgewezen omdat hij dacht dat het de opbrengst zou drukken en het investeerders zou afschrikken.
In de zomer van 2015 werd bekend welke drie banken de beursgang zouden begeleiden en naast de ABN Amro zelf zijn dat Deutsche Bank en Morgan Stanley.
Kampt de ABN met ‘Probleempjes'?
Een maand voor de beursgang moest ABN Amro 55 miljoen euro betalen aan woningcorporatie Vestia als gevolg van een schikking van overbodig verkochte rente derivaten. Er zijn nog andere zaken die de bank achtervolgen zoals een tuchtklacht van Pieter Lakeman tegen de accountant KPMG en op 20 oktober heeft de AFM de bank een boete van 2 miljoen euro opgelegd voor het onvoldoende bijhouden van klantgegevens over rente derivaten bij het MKB. Kort daarop kwam naar buiten dat de bank nóg een boete moest betalen aan AFM van 750.000 euro. Deze kreeg de bank van wege leugens over rente swaps.
Gezien dat het bij de beursgang om miljarden euros gaat, zijn boetes van 750.000 euro relatief gezien maar beperkt in omvang.
Ondanks de nattigheid van de bank zijn dan alle aandelen die de bank aanbiedt erg populair onder investeerders en beleggers en de aandelen die op 20 november van de hand gaan, gaan als warme broodjes over de toonbank. Alle aandelen, inclusief de zogeheten greenshoe (een extra pakket aandelen aangeboden in geval van grotere belangstelling) zijn al gereserveerd. Dat betekent dat de Nederlandse overheid op z’n minst 23 procent aandelen gaat verkopen ter waarde van 4,3 miljard euro.
Er gaat een ware hype rond dat de aandelen van ABN Amro (te) goedkoop van de hand zouden gaan, maar volgens diverse critici valt dat wel mee. Per aandeel betaal je 16 á 20 euro, een verschil van 25 procent en is de kans erg groot dat je als particulier veel meer betaalt omdat je, in tegendeel tot pensioenfondsen, geen limiet kunt opgeven.