Daniël van den Hoek van Nieuwslog.nl heeft onlangs een interview afgenomen met Tom Knipping. De redacteur van het weekblad Voetbal International schreef samen met zijn collega Iwan van Duren het boek ”Voetbal & Maffia”.
Knipping vond de periode van het schrijven van het boek intensief. ”Het was mijn eerste boek en het was natuurlijk ook een heel nieuw onderwerp, waar we nog maar 6 maanden mee bezig zijn. Dus ook voor ons was het even een snelcursus match fixing. Gaandeweg ging er voor ons ook een hele nieuwe wereld open. Wij wisten zelf ook niet echt wat we tegenkwamen en dat motiveerde ons ook alleen maar om dat boek te schrijven. Want wij vonden dat dit verhaal verteld moest worden.”
De twee mannen van VI hebben er 4 maanden over gedaan om het boek te schrijven. ”Wij zijn eind januari begonnen en eind mei was het af. We deden dit naast ons gewone werk bij VI. We hebben natuurlijk een weekblad, maar Johan heeft ons wel geregeld vrij gegeven om ons zo helemaal op het boek te kunnen storten. Dat is een beetje de strategie van VI de afgelopen jaren, om je als weekblad toch te kunnen blijven onderscheiden zoals met internet, radio, tv en boeken.”
Tom en Iwan zijn zelf op het idee gekomen om dit boek te schrijven. ”Dat kwam omdat we steeds signalen kregen eind vorig jaar dat er toch wel veel aan de hand was in het voetbal. Wij kwamen steeds meer mensen tegen die over dit onderwerp begonnen. Dus toen dachten we, er zijn zoveel mensen die dit probleem aankaarten, we zullen maar eens gaan onderzoeken hoe groot het probleem is. Toen kwamen we er al vrij snel achter dat het veel groter was dan we dachten. Toen hebben we het aan Johan voorgesteld om hier een boek over te gaan schrijven, die trok een keer aan zijn sigaar en die vond het prima.”
De informatie hebben de schrijvers gehaald van mensen die zo dicht mogelijk bij het match fixing staan. ”In een aantal landen zijn er al rechtzaken geweest en zijn de criminelen opgepakt. Wij hebben die stukken opgevraagd en talloze betrokkenen hebben we geïnterviewd. Iedereen die iets van het match fixing afweet hebben we proberen te interviewen en dat is gelukt. Het moeilijkste was om spelers te vinden die er mee te maken hebben gehad. Dat heeft ook twee redenen want als je het als speler toegeeft dan wordt je direct door de bond geschorst en je krijgt ook nog eens de gokmaffia achter je aan. Dus een speler kijkt wel uit. Toch is er een speler uit Servië geweest die een boekje open heeft gedaan over hoe die werd omgekocht en onder druk werd gezet. Ook is er een speler uit Duitsland geweest die heeft daar ook over verteld. Dat geeft een hele aardige kijk op hoe die wereld in elkaar steekt.”
”De speler uit Servië, die had dus zijn verhaal gedaan. Hij had dat ook tegen de internationale spelersvakbond gedaan. Toen hij terug kwam in Servië werd hij gelijk geschorst door de bond en moest hij ook onderduiken want de criminelen waarover hij verteld had gingen gelijk op zoek naar hem. Dat is heel vervelend. Het is eigenlijk voor spelers gewoon onmogelijk om hierover te praten. Er zijn voorbeelden van dat de criminelen een speler en zijn familie bedreigden, ook zijn er zelfs spelers in elkaar geslagen en het meest schokkende was een speler die in Zwitserland toe gaf dat hij onder druk stond van gokmaffia en even later dood werd gevonden in een rivier.”
De schrijvers zelf zijn tevreden over het resultaat. ”Ons doel was om het onderwerp op de kaart te zetten. Wij houden ook gewoon van voetbal en het is niet fijn als het criminele netwerk de sport kapot probeert te maken. Wij wilden het probleem aankaarten en het liefst dat politiek Den Haag het probleem serieus ging nemen. Dat is ons al voor uitkomst van het boek gelukt. We hadden al een aantal verhalen in het weekblad gepubliceerd en we trokken de aandacht van een aantal partijen uit Den Haag. Op een gegeven moment werd het ook duidelijk dat er lijnen naar Nederland liepen in de match fixing wereld. De politie had ook informatie gekregen vanuit Nederland. En toen wilde de fractie in Den Haag er wel meer van weten en toen hebben ze een hoorzitting belegd. Daar zijn wij geweest, de KNVB, de eredivisie, de spelersvakbond en nog een aantal organisaties. Er is toen uitgelegd wat er aan de hand was en toen gingen ze een onderzoek starten. Voor ons was het boek op dat moment al geslaagd.”
Ook is het boek binnen gekomen in de bestseller top 60. ”Dat is natuurlijk leuk meegenomen, maar ik vind het belangrijker dat de politiek het heeft opgepakt. Dat was ons doel en dat is gelukt. Dus ik ben wel tevreden met het resultaat. Omdat dit onderwerp actueel blijft, sluit ik niet uit dat er nog een keer een boek van zal verschijnen. Het blijft een bijzondere wereld om te onderzoeken.”