De ING Bank en de drie andere grote banken in Nederland, de ABN Amro, de Rabobank en de SNS Bank, worden door de Nederlandsche Bank verplicht om hun financiële buffer aan te sterken. De eerste drie worden aangemerkt als “systeembank” en zullen hun buffer met 3% van hun huidige bezit, op basis van nacalculatie, moeten vergroten om aan de nieuwe eisen te voldoen.
Het ING, de Rabobank en de ABN Amro zijn inmiddels zo groot geworden dat er van een “too big to fail” situatie uitgegaan mag worden. Wanneer één van deze banken vandaag om zou vallen, is de staat vrijwel verplicht om bij te springen om te beletten dat Nederlandse spaarders de dupe zijn.
De extra eisen van de Nederlandshe bank moeten voorkomen dat de drie banken te makkelijk over een mogelijke crisis in de toekomst denken aangezien de Nederlandse staat voor hen garant zal staan.
Eisen DNB zijn voorbode stresstest
De extra eisen die DNB aan de grote Nederlandse banken stelt gelden als voorbereidingen voor de geplande stresstest aan het einde van het jaar. In Europees verband is er besloten om alle grote Europese banken aan een uitvoerige stresstest te onderwerpen om zo te bepalen of de Europese banken in staat zijn om een economische crisis in de toekomst te overleven.
In één van de scenario's wordt er van de allerergste situatie uitgegaan, namelijk een flink lagere economische groei (7% minder groei dan verwacht), een hogere werkloosheid en een scherpe daling van de gemiddelde koopprijs van woningen.
De stresstest zal vanaf volgende maand plaatsvinden. De resultaten zullen in oktober bekend gemaakt worden. Volgens interne bronnen gaat het om de meest intensieve stresstest voor Europese banken ooit. De stresstest is een aanloop naar de vorming van een Europese bankenunie.
Stresstest als voorbereiding op Europese bankenunie
De stresstest is een aanloop naar de vorming van een Europese bankenunie. Door de financiële buffers van de grote Nederlandse banken aan te vullen en deze banken dus beter bestand tegen een toekomstige crisis te maken, wordt het Europese bankensysteem in zijn geheel stabieler. Hiermee hoopt men een situatie als die van 2008 te vermijden.
Alle Europese banken zullen een bijdrage moeten doen aan een speciaal Europees fonds dat opgericht is om zwakke Europese banken te ondersteunen. Banken in Nederland zullen samen zo'n 4,5 miljard euro overmaken naar dit fonds.
Het is de bedoeling dat er rond 2023 55 miljard euro in het spaarpotje zit. Uit dit fonds kunnen alle kosten die niet gedekt zijn wanneer een bank omvalt opgenomen worden.