De Primera Division is de hoogste competitie in het Spaanse voetbal. De competitie wordt ook wel La Liga genoemd. In de competitie spelen de 20 topteams van Spanje. Aan het einde van het seizoen degraderen drie teams naar de Segunda Division. Vanuit de Segunda Division promoveren twee teams naar de Primera Division plus een team die promoveert via de play-off.
Sinds de oprichting van de Primera Divsion hebben er 60 verschillende teams in gespeeld. Ondanks dit grote aantal zijn er slechts 9 teams die ooit de titel gewonnen hebben. Real Madrid en FC Barcelona hebben samen de meeste titels gewonnen in de Primera Division. De laatste vijf jaar is de Spaanse competitie uitgegroeid tot de topcompetitie van Europa.
De Primera Division heeft de meeste UEFA Champions League winnaars op haar naam geschreven. Naast de Champions League zijn ook de meeste Europa League titels naar een club uit de Primera Division gegaan. De competitie is ook de eerste die het presteert om twee clubs uit dezelfde competitie in de finale te laten spelen.
Competitie-indeling in de Primera Division
Het seizoen in de Primera Division begint in augustus en loopt tot en met mei. Elke club speelt twee keer tegen een andere club uit de divisie. Een club speelt één keer een thuiswedstrijd en één keer een uitwedstrijd. Bij winst wint een club drie punten, gelijkspel 1 punt en bij verlies 0 punten. De club met aan het einde van het seizoen de meeste punten is de kampioen van de divisie.
Het kan natuurlijk voorkomen dat twee clubs of meer exact dezelfde aantal punten hebben behaalt aan het einde van het seizoen. Er wordt dan gekeken naar het doelsaldo van de club. Het aantal gescoorde doelpunten minus de tegendoelpunten vormt het doelsaldo en is doorslaggevend voor de winst. Als er dan nog geen winnaar is dan wordt er gekeken naar fair play.
De drie teams die op de eerste, tweede en derde plek eindigen in de Primera Division zijn direct geplaatst voor de groepsronde van de Champions League. De nummer vier van La Liga mag meedoen aan de play offs. De nummer vijf en zes zijn gekwalificeerd voor de Europa League. De bekerwinnaar mag ook naar de Europa League als deze al in de top 6 zit dan mag de nummer 7 naar de Europa League.
El Clasico
Twee keer per jaar vind de El Clasico plaats waarin de twee topteams van Barcelona en Real Madrid het tegen elkaar opnemen. Deze wedstrijd is altijd de grootste voetbalklassieker van Spanje. Dit heeft vooral te maken met de historie van beide clubs. Barcelona is Catalaans en Real Madrid staat juist symbool voor de Spaanse overheid.
Het komt soms ook voor dat de El Clasico op Europees niveau gespeeld wordt. Beide teams treffen elkaar meestal in de finale van bijvoorbeeld de Champions League. Uiteraard ligt het aan de loting wanneer de El Clasico op Europees niveau gespeeld wordt.
Tussen Real Madrid en FC Barcelona heerst een grote rivaliteit. Spelers die overlopen naar de andere club worden dan ook gezien als grote verraders. Er zijn wel een handje vol spelers die het ooit gewaagd hebben.
Spelers in de Primera Division
In de Primera Division is het voor spelers mogelijk om inwoner van Spanje te worden en uit te komen voor het Spaanse elftal. Een speler kan een Spaans paspoort aanvragen als hij vijf jaar in Spanje gespeeld heeft. Hij moet dan wel buiten de EU komen.
Pas na het seizoen 2008-2009 zijn er awards in het leven geroepen voor spelers in de La Liga. Vanuit de Spaanse sportkrant Marca wordt de Pichichi award uitgereikt aan de topscoorder van het seizoen. De Ricardo Zamora award voor beste keeper en de Trofeo Alfredo di Stéfano aan de beste speler uit de divisie.
De laatste jaren zijn er verschillende spraakmakende transfers geweest in de Primera Division. De eerste was in 1961 Luis Suarez verbrak het wereldrecord als duurste speler ooit met een transfer van Barcelona naar Internazionale 152.000 pond. Twaalf jaar later werd er een nieuw record verbroken met Johan Cruyff hij was de eerste speler die 922.000 pond tekenpremie kreeg. In 2013 werd er opnieuw een record verbroken met de duurste speler te wereld Gareth Bale € 103.000.000.
Copa del Rey
Het Spaanse bekertoernooi in de Primera Division is de Copa del Rey. Dit toernooi wordt al sinds 1902 gespeeld. Teams van de Primera Division doen vanaf achtste finale mee aan deze bekerwedstrijd. Ze nemen het op tegen clubs uit de Segunda Division. Bij de topclubs uit de Primera Division behoren de teams die Europees voetbal spelen. De overige clubs moeten zich voor de Copa del Rey plaatsen vanaf de knock out rondes.
Real Madrid is de enige club uit de Primera Division die het vaakste de finale bereikte. Het is ook meteen de club die de finale het vaakst verloren heeft. Een echte cupfighter is FC Barcelona. Als deze club de finale bereikt dan wonnen ze de Copa del Rey meestal ook meteen.
De Primera Division op Europees niveau
De Primera Division doet het altijd goed op Europees niveau. In 2015 schreef de competitie zelfs geschiedenis door vijf clubs te kwalificeren voor de groepsfase van de Champions League. In de historie van de Europese competitie behoren de Spaanse ploegen tot de meest succesvolle teams. Real Madrid, Barcelona, Valencia en Atletico Madrid gaan regelmatig met prijzen naar huis.
Vanwege de uitstekende prestaties op Europees niveau mag de Primera Division ook de meeste clubs sturen naar de Europese competitie. Het aantal clubs wordt jaarlijks bepaalt aan de hand van de UEFA rankings op basis van de prestaties van de afgelopen vijf jaar. De Bundesliga en Premier League staan naast de Primera Division altijd hoog aangeschreven.
In het verleden is het weleens voorgekomen dat in de Primera Division de “double” gewonnen werd. In 2005 won Barcelona de Champions League en Sevilla de UEFA Cup. In 2005 was het de eerste keer dat een competitie een double binnen wist binnen te halen sinds 1997 dit toont aan hoe zeldzaam dit is op Europees niveau.