KPN staat onder druk van zijn aandeelhouders. Dat maakt MergerMarket, een zakelijke nieuwssite, bekend naar aanleiding van de uitspraken van twee aandeelhouders.
Opbouwen of juist afbouwen
Beide aandeelhouders, welke overigens geen groot aandeel hebben in KPN, zien graag dat KPN meer actie onderneemt in het verbeteren van haar positie op de Europese telecommarkt. Dit zou de Nederlandse telecomprovider onder andere kunnen doen door een meer actieve rol te spelen in het overnemen van andere Europese telecomdivisies.
De aandeelhouders zijn van mening dat, wanneer KPN niet van plan is om haar positie door middel van overnames uit te breiden, het bedrijf haar huidige acquisities van de hand zou moeten doen en zich door een grotere speler zou moeten over laten nemen.
Aandeelhouders zoeken steun bij andere investeerders
De aandeelhouders zoeken voor hun plan steun bij andere investeerders. Zo hebben zij Paulson, een investeerder die de afgelopen maanden een steeds groter belang in KPN heeft opgebouwd, benaderd om zo meer druk te kunnen uitoefenen op de Raad van bestuur.
De grootste aandeelhouder buiten KPN zelf, América Móvil, heeft aangegeven dat zij hun opties opnieuw zullen bekijken zodra de verkoop van E-Plus aan het Spaanse Telefónica door de Europese Commissie wordt goedgekeurd.
Het miljardenbedrijf van Carlos Slim bouwt na de mislukte overname van KPN langzaam haar aandelen in het Nederlandse bedrijf af. Toch zorgt het Mexicaanse bedrijf ervoor dat het altijd 20% van de aandelen in handen blijft houden.
Base mogelijk slachtoffer van toenemende druk
De toenemende druk op KPN kan er toe leiden dat het Raad van Bestuur geforceerd wordt om het Belgische Base van hand te doen. Volgens Emmanuel Carlier, analist van de ING Bank, is dit de meest voor de hand liggende zet van de aandeelhouders.
Het nieuws heeft echter nog niet de Amsterdamse beurs bereikt, of, in ieder geval nog geen effect gehad. KPN sloot deze woensdag zelfs met 0,5 procent winst.