D66 wil dat matchfixing in Nederland expliciet strafbaar wordt. De Tweede Kamerfractie van D66 denkt dat de wetgeving aangepast moet worden, om matchfixing beter aan te kunnen pakken.
Matchfixing wordt momenteel niet expliciet genoemd in de wet, maar matchfixers kunnen aangepakt op gronde van witwassen, niet-ambtelijke corruptie of oplichting.
Volgens Sportrader zijn er sinds het begin van de Corona-crisis al meer dan 1.000 verdachte wedstrijden geweest. Niet alleen om topsporters zijn betrokken bij matchfixing. Rond de 40% van de verdachte activiteiten die worden gemeld over binnenlandse voetbalcompetities, komt uit competities van het derde niveau en lager, inclusief jeugdniveau.
D66 verwacht dat wanneer matchfixing in de wet genoemd wordt het beter en makkelijker aan te pakken is voor het Openbaar Ministerie.
In de Tweede Kamer lijkt D66 steun te krijgen van VVD, CDA, Christenunie en de SP. Daardoor zal het voorstel kunnen rekenen op een meerderheid.
Sporters kunnen niet alleen door de rechter worden aangepakt, ook sportbonden kunnen sancties opleggen. Zo werd een tenniser eerder levenslang geschorst vanwege matchfixing.
Vaak gestelde vragen over Matchfixing
Matchfixing is het manipuleren van wedstrijden, met als doel om geld te verdienen met het wedden op sport bij een bookmaker.
Bij matchfixing is er meestal spraken van een ‘gokker' en een sporter die samenwerken. Zo kan een sporter afspreken met een matchfixer om een bepaald wedstrijd, of set of leg te verliezen. De gokker zet dan met voorkennis in op deze wedstrijd, waardoor hij gegarandeerd wint.
In het buitenland zijn er gokkantoren waar je weddenschappen kan aflsuiten op cornors en gele kaarten. Het zou dus ook kunnen gebeuren dat een Nederlandse voetballer bewust een gele kaart pakt, omdat buitenlandse fixers daar op hebben ingezet.
In simpele gevallen kan het bijvoorbeeld gaan om een vriend van de sporter die zo wat extra geld verdient, maar in extremere gevallen gaat het om georganiseerde misdaad.
Sportbonden hebben allerlei regels opgesteld om te matchfixing te voorkomen. Zo mogen Eredivisie spelers niet wedden op de eredivisie. Daarnaast werken bijvoorbeeld ook de UEFA en de FIFPRO samen zodat spelers vermoedens van matchfixing kunnen melden. Ook wordt er door bookmakers gezocht naar verdachte weddenschappen, zo moeten aanbieders met een Maltese vergunning verdachte weddenschappen direct melden.