Het tennistoernooi in Ahoy wordt goed in de gaten gehouden voor eventuele gokpraktijken. Toernooidirecteur Richard Krajicek doet er alles aan om dit te voorkomen, vooral na het nieuws van Giorgio Galimberti, die verdacht wordt voor het gokken op zijn eigen wedstrijden.
Dubieuze gokfanaten staan op de zwarte lijst, de kleedkamers zijn hermetisch afgesloten voor iedereen behalve tennissers en coaches en laptops zijn taboe op de tribunes van Ahoy. Op die manier probeert de organisatie van het ABN Amro-toernooi illegale gokpraktijken te weren.
Vier Italiaanse profs zijn al veroordeeld voor het gokken op tenniswedstrijden. Ze hebben geen duels met opzet weggegeven en ook geen grote bedragen ingezet bij wedkantoren. Ze hebben gegokt voor de lol, maar toch zijn ze stevig aangepakt.
De jacht op de gokkers begon vorig jaar zomer, toen wedkantoor Betfair de weddenschappen op een partij tussen Nikolaj Davidenko en Martin Vassallo Arguello stopzette. Er werd toen veel meer geld dan normaal ingezet op een nederlaag van Davidenko, die in de derde set geblesseerd opgaf. Sinds die tijd hebben meerdere tennisprofs aangegeven te zijn benaderd om wedstrijden opzettelijk te verliezen.
Giorgio Galimberti, zo werd maandag bekendgemaakt, mag honderd dagen niet tennissen en kreeg een boete van 35.000 euro. Daniele Bracciali (drie maanden schorsing plus 30.000 euro boete), Potito Starace (zes weken schorsing plus 30.000 dollar boete) en Alessio di Mauro (negen maanden schorsing en 60.000 dollar boete) liepen eerder tegen de lamp.
Volgens ATP-woordvoerder Kris Dent heeft Galimberti tussen 2003 en 2006 liefst 401 keer een weddenschap afgesloten en ging het in totaal om 1796 wedstrijden. Veertien keer gokte hij op zichzelf, maar de ene keer dat Galimberti zich ook als verliezer liet noteren, won hij de wedstrijd juist. Het ging altijd om kleine bedragen,
stelt de Italiaan. Het was puur voor de lol.
.
Toch is hij net als zijn landgenoten zwaar gestraft. Van een heksenjacht is geen sprake, stelt ATP-bestuurslid Jacco Eltingh. Wij zitten niet te wachten op een bericht over gokpraktijken van de nummer 1000 van de wereld, die niemand kent. Dat is niet goed voor de sport.
.
Het gokken wordt hard aangepakt, stelt Eltingh. Het is al jaren verboden. Als je iemand een pink geeft, pakt hij later je hele arm. Als we nu geen grenzen stellen, loopt het in de toekomst uit de hand.
.
Het is nooit aangetoond dat de vier Italianen opzettelijk hebben verloren. Daarom vindt Peter Wessels de straffen buiten proportie. Negen maanden schorsing voor een paar weddenschappen, dat is heel veel. Ik weet dat in het verleden veel werd gegokt op tenniswedstrijden. Als je in de players lounge achter een computer ging zitten, stond die vaak al op de website van zo’n wedkantoor. Ik kan me voorstellen dat tennissers bang zijn om te worden ontdekt.
.
Eigen schuld, dikke bult, vindt Raemon Sluiter. De man die dinsdag afscheid nam van het proftennis, stelt dat de ATP duidelijk heeft gemaakt dat gokken niet mag. Je mag geld inzetten op voetbalwedstrijden, op paardenraces of je mag in het casino achter een blackjacktafel zitten. Waarom zou je dan geld inzetten op tennisduels? Dat is zo dom. Al is het erger als je expres een wedstrijd verliest. Dan mag je van mij levenslang worden geschorst.
Eltingh stelt dat de ATP veel medewerking krijgt van de wedkantoren. Die hebben er ook belang bij dat alles eerlijk verloopt. Als tennissers geld inzetten op wedstrijden heeft dat iets weg van handelen met voorkennis op de aandelenmarkt. Als iemand dat doet, wordt er meteen schande van gesproken.
.
Toernooi-directeur Richard Krajicek zegt dat in Rotterdam alles wordt gedaan om de verleiding zo klein mogelijk te maken. Vroeger kon bijna iedereen de kleedkamer in en was er dus alle kans om wedstrijden te beïnvloeden of te ontdekken of iemand geblesseerd was. Nu schermen we de kleedkamer af.
.
Eén ding is zeker: wie de uitslagen van gisteren goed heeft voorspeld, is een stuk rijker geworden.